De Vrouwezand

 

 

 

De Vrouwezand is een tjalk, een klassiek zeilschip. Ze is gebouwd in 1903

en beleeft dus nu haar tweede eeuw. Tot 1976 heeft de Vrouwezand dienst

gedaan als vrachtschip op de Nederlandse binnenwateren, maar als

1-mastzeilschip heeft ze in haar jonge jaren ook Engelse en Deense havens

aangedaan.

In 1976 kreeg zij een verjongingskuur en een nieuwe missie: zij werd een van

de eerste schepen van de bruine vloot die met betalende gasten ging varen en

zij werd omgebouwd tot een 2-mastzeiltjalk.

In 1994 werd de Vrouwezand gekocht door Yvonne van Scheijen. Opnieuw werd

zij daarna gerenoveerd.

Zij is nu een modern en comfortabel zeilschip dat aan alle veiligheidseisen voldoet.

Oud en toch jong!

 

 


Hoe zij aan haar naam komt? Lang geleden voer een schipper vaak met haar naar Stavoren en daarbij moest de zandbank Vrouwezand worden omzeild. De zandbank dankte op haar beurt de naam aan het beroemde Vrouwtje van Stavoren. Aan het begin staat dus een vrouw en nu, na zoveel eeuwen weer!

Het interieur

 

 

 

Het ruime dagverblijf biedt plaats aan een degelijke keuken met een vierpits horeca-gasfornuis en een uitgebreide keukengarderobe. Een moderne geiser verzorgt het warme water voor de keuken, de wasruimte en de douche. Een koffiezetapparaat en twee koelkasten (samen 300 l) behoren tot de standaarduitrusting. Naast een aantal eettafels is er een loungehoek voor een gezellige zit. De bedden zijn  speciaal op maat gemaakt door een beddenfabrikant, en daardoor comfortabel . Er zijn gescheiden dames- en herentoiletten. De Vrouwezand is zeer ruim en er is overal staruimte. Lichte, frisse kleuren geven het verblijf een aangenaam huiselijk karakter.

 

     

 

 

 

 

 

 De bemanning

Schipper ben ik, Yvonne van Scheijen. Ik ben in Wageningen opgeleid tot biologe, maar al van kinds af aan was mijn hobby zeilen. Sinds 1994 ben ik dus eigenaar van de Vrouwezand en kan ik mijn opleiding en hobby combineren! 

In 2020 is op herhaling een hobby gecombineerd met het schip, en gaat de Vrouwezand ingezet worden voor yoga-retreats, voornamelijk op Terschelling.

 

 

   

 

 

 

 

  

 

 

terug naar-boven